Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer Info

Ancé

Acne is een zeer vaak voorkomende huidaandoening die de meeste tieners treft maar het kan ook aanhouden of beginnen tijdens de volwassenheid.

Wat is acne?

Elke porie heeft een haar en een kliertje dat talg produceert. Het is een overproductie van deze olie, in combinatie met het het verdikken van de bovenste laag van de huid en de acnebacterie die een blokkade veroorzaakt in de porie. Dit leidt vervolgens tot een ontsteking in de porie, waarna een puistje optreedt. 

De verstopte porie kan acne op verschillende manieren uiten: vanaf de zeer vaak voorkomende "acnegevoelige huid” – vooral gekenmerkt door vette huid, zwarte mee-eters en een aantal ongecompliceerde acne – tot de complexe symptomen van ernstige acne, waarbij acnepukkels en cystes erg vaak voor problemen zorgen. De bron van acnesymptomen is echter altijd hetzelfde. Het is daarom belangrijk de huid zuiver te houden, een aangepaste huidverzorgingsroutine die speciaal samengesteld is acnesymptomen te verminderen is sterk aanbevolen.

Oorzaak van acne

- verkeerde huidverzorging

- stress

- roken

- bepaalde geneesmiddelen

- uitknijpen van de verkeerde puistjes

- prutsen/krabben aan puistjes

- slechte voeding

- verkeerd make-upgebruik

Wat is de oorzaak van hormonale acne?

Hormonale acne wordt veroorzaakt door schommelingen in je hormonen. De volgende hormonen hebben invloed op je huid.

Testosteron. Dit hormoon wordt doorgaans als mannelijk gezien, maar alle mensen produceren het. De aanmaak van testosteron neemt toe vanaf de puberteit. Testosteron zorgt ervoor dat je meer talg aanmaakt. Talg is bedoeld om je huid olieachtig en gesmeerd te houden. Als je huid te olieachtig wordt, ontstaan er verstoppingen in je huid en kun je last krijgen van hormonale puisten.

Oestrogeen. Oestrogeen zorgt ervoor dat je huid soepel en gehydrateerd blijft. Het houdt je huid dik, waardoor deze elastischer is, en stimuleert collageenproductie. Daarnaast zorgt oestrogeen ervoor dat wondjes in je huid snel helen. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Je huid wordt daardoor minder soepel en dik en juist wat slapper. Ook worden lijntjes en rimpels zichtbaarder. Als je oestrogeenspiegels dalen, krijgt testosteron meer de ruimte, waardoor je last kunt krijgen van hormonale acne.

Cortisol. Cortisol ken je misschien wel als het stresshormoon. In perioden waarin je veel stress hebt, kun je meer last krijgen van hormonale acne. Een hoge cortisolwaarde zorgt er namelijk voor dat je talgklieren meer talg gaan produceren. Hierdoor kunnen je poriën verstopt raken en krijg je hormonale puistjes. Hiernaast kan te veel cortisol zorgen voor huidveroudering. Als je cortisol namelijk te hoog is, wordt je huid minder elastisch. Je huid laat dan sneller tekenen van veroudering, zoals lijntjes en rimpels, zien.

Wat kan je zelf doen tegen (hormonale) ance?

 1. Zorg ervoor dat je je huid goed verzorgt. Omdat acne door hormonen wordt veroorzaakt, komt de oorzaak dus van binnenuit. Toch is het raadzaam om je huid van buiten ook goed te verzorgen. Op die manier sluit je uit dat je (extra) onzuiverheden krijgt door bijvoorbeeld bacteriën op je huid. Reinig je huid dus elke dag s'morgens en s' avonds. En kies voor verzorgingsproducten die geschikt aan jouw huid.
   
 2. Probeer niet aan je gezicht te zitten. Hoe lastig het ook is, die (hormonale) puistjes kun je beter met rust laten.                                                                                                                                                                                                            
 3. Vermijd stress. Hoewel we van tijd tot tijd allemaal stress ervaren, is het belangrijk dat je niet te lang onder veel stress staat. Je lichaam maakt dan namelijk meer cortisol, het stresshormoon, aan. Hierdoor kan hormonale acne ontstaan of verergeren. Wat kun je doen om je stress te verlagen? Boek je favoriete gelaatsverzorging en geniet regelmatiger van die deugddoende massage, zet ontspannende muziek op of mediteer een kwartiertje.       
 4. Voedingssuplementen.
 •  Zink. Dit krijg je binnen via rundvlees, kikkererwten, of zaden zoals pompoenpitten of hennepzaad. Onderzoeken tonen aan dat meer zink de talgproductie kan verminderen, wat acne kan helpen voorkomen. Het WHO schat dat zo’n 30% van de wereldbevolking een zink tekort heeft. 
 •  Omega 3 vetzuren. Deze vind je in vette vis zoals zalm, makreel, tonijn of sardines maar ook zee-algen. Omega 3 is onmisbaar voor de cellen in je huid. Het zorgt er namelijk voor dat de celwanden soepel en flexibel blijven. Bovendien werkt omega 3 ontstekingsremmend, verminderen van irritatie, zoals roodheid en houdt je celwanden soepel en tergelijkertijd stevig.
 • Aswhagandha.  Gaat de hoeveelheid van het stresshormoon ‘cortisol’ in je lichaam verlagen. Dit kan bijdragen aan meer rust in je hoofd, beter slapen, een goede geestelijke balans en een verminderde hormonale onbalans. Hierdoor zullen de talgklieren rustig blijven en zullen er minder snel nieuwe puistjes ontstaan. Tevens kan ashwaganda ontstekingen verminderen. 
                                                                                                     
 1. Eet gezond. Bij (hormonale) acne wordt aangeraden om zuivelproducten en veel suikers links te laten liggen. Ook kan het gunstig zijn om producten die veel koolhydraten bevatten zoals wit brood, witte rijst,fast food te vervangen door volkorenbrood en peulvruchten zoals bonen en linzen. 
   
 2. Draag kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen en wol. Dit kan zeker helpen als je last hebt van puistjes op bijvoorbeeld je rug. Natuurlijke stoffen zorgen ervoor dat je huid beter kan ‘ademen’. Niet-ademende, synthetische stoffen zorgen er juist voor dat zweet en bacteriën op je huid blijven zitten.

Wat zijn de ideale behandelingen bij acne?

De acneverzorging, specifiek om je huid helemaal zuiver te zetten zonder te uit drogen. €85 

LED therapie, werkt helend & bacteriedodend. Kan als behandeling op zich geboekt worden als tijdens een gelaatsverzorging bij geboekt worden. €45 of €25

Fruitzuurpeel, uitzuiveren van open poriën en verwijderen van dode huidcellen €130

© Schoonheidsinstituut Fien - Cookieverklaring - Disclaimer - Privacy statement - Site by Plenso